Ez a világ legegyszerűbb kiflije. Ráadásul olyan, vagy jobb is mint a bolti! Végtelenségig variálható – fokhagymás, sós, édes, szezámos, aszalt paradicsomos, sonkás sajtos…. sorolhatnám. Csak a fantázia szabhat határt neki! A teljes elkészítési ideje 45perc, úgyhogy még gyors is!
Hozzávalók (8 kiflihez)
250 gr simaliszt
100 gr teljeskiörlésű liszt
260 ml langyos tej
25 gr friss vagy 7 gr száraz instant élesztő
1 kk só
1/2 kk kókuszvirágcukor (- több ha édesen szeretnéd kb 3kk cukor)
25 gr olívaolaj
Elkészítés
A hozzávalókat összekeverem egy tálban (ha friss élesztőt használsz, akkor előbb futtasd fel!), majd dagasztom 10 percig. Én géppel dagasztom úgy a legegyszerűbb, de a kézzel való dagasztás sem nehéz (kézzel való dagasztáshoz videó 3:18-tól nézd) .
Ha kidagasztottuk és lány könnyen nyúló, sima tapintású tésztát kapunk, akkor következik a nyújtás. Enyhén lisztezett felületen golyóvá, majd hengerré formázom, kettévágom. Ezeket újra golyóvá fomázom, kinyújtom kb 0,5 cm vastagságúra és 4-be vágom (értsd 4 db háromszög legyen belőle – egy vágás félbe vízszintesen és egy vágás keresztbe függőlegesen). Ha szeretnétek tölteni, akkor most tegyétek meg. Ezután feltekerjük úgy, mintha croissant tekernénk ( videó a tekerésről 11:13-tól), de ne legyen ennyire keskeny.
Sütőlapra helyezzük, majd bekapcsoljuk a sütőt alul- felül 200C°-ra. A kelesztés addig tart csupán amíg a sütő felmelegszik. A kifliket kenjük le tejjel és szórjuk meg amivel szeretnénk – nagy szemű sóval, szezámmaggal, vagy amivel szeretnénk.
Süssük középen 20percig, majd tegyük alulra és ott további 10 percig. Ha szépen könnyen lejön a sütőpapírról és barna az alja akkor van kész! Helyezzük őket hűtőrácsra.
Ha ezután belevágnátok egy nagyobb volumenű projektbe, akkor próbáljátok ki ezt az alap kenyér receptet is!
Jó étvágyat kívánok!