Könnyű, habos tejberizs pohárkrém

Könnyú, lágy és villámgyors. Az, hogy emellett még finom is csak hab a tortán tejberizsen. Szerintem fölösleges ezt túlragozni, úgyhogy írom is a receptet. Jázmin rizzsel készítem. Lehet, hogy ezen most páran meglepődnek, de nagyon szeretem az illata miatt, mintha egy illatos tavaszra ébrednénk.

Hozzávalók (4-5 pohárhoz):

300 gr jánzmin rizs

650-700 ml zsírszegény tej (ez érzésre megy, mert néha elég kevesebb, néha meg jóval több… rátok bízom ízlés szerint)

méz és édesítőszer – ez szintén ízlés szerint, én speciel nagyon édesen szeretem

csokoládés pudinpor (szokásos aldi-s gluténmentes)

habtejszín

vanília aroma

Elkészítés:

A tejet közepes lángon felforraljuk, figyeljünk oda rá, mert gyorsan leég…ezen még a jó öreg népi hiedelem sem segít, mégpedig a “tegyünk egy kis vizet a lábosba a tej alá”. Szóval, csak közepes láng és kevergessük, ahogy egyre melegebb, amikor már majdnem forr, mehet bele a rizs és az édesítők. A vanilia aromát csak azután teszem bele, hogy felforrt és lejjebb vettem a lángot kicsire. Akkor ez most a lustulós rész, mert sokáig kell főzni, tovább mint amikor rizst főzünk köretnek. Azt ajánlom, hogy kevergessük meg, 5 percenként, hogy ne égjen le. Amikor már majdtnem kész elkezdhetjük a pudingot. Ezt előírás szerint készítsük. A habtejszínt én habszifonnal csinálom meg, de akinek nincs annak marad a habverő/robotgép. Én az egyszerűséget szeretem, ha van rá módom.

Ha mindennel kész vagyunk – a rizs tökéletesen puha, a puding kész, a hab kemény – jöhet a rétegezés.

A legvégén pedig az élvezet marad, és az, hogy tudjuk, hogy ez nem bűnözés. 

sok puszik

Címkék: , , , , , , , , , , ,
Tovább a blogra »