A franciakrémes gyerekkorunk és felnőttkorunk egyik kedvence. Ki ne szeretné azt, hogy végre olyan süteményt ehet, amiben sok krém van és kevés tészta. És ha ennek fejében még a karamellt is nyugodt szívvel ehetjük meg a tetejéről, az már maga a MÁMOR. Nos hölgyeim és uraim: Ta-ta-ta-taaaaa, ím a recepet, remélem elkészítitek ti is, és annyira fog ízleni, mint a családomnak és nekem.
Hozzávalók (6 nagy darabhoz):
1 csomag light leveles tészta (Aldiban 100%, hogy van és nagyon finom)
1 csomag vaníliás pudingpor
600 ml víz
3 kk keményítő
édesítő ízlés szerint
4 tojás fehérje
500 ml habtejszín (mínusz ami a karamellbe megy)
Karamell szósz:
4 ek kókuszvirágcukor
2 ek vaj
3 ek habtejszín
1 ek víz
Elkészítés:
Kezdjük a tésztával. Rémegyszerű, nem bíbelődök azzal, hogy magamgyártsam le, EZ most nem az a pillanat. Kitekerem és sütőpapírra teszem, félbevágom, egy villával megszúrkálom és mehet az alsó-felsőn 190C°-ra előmelegített sütőbe. Kb 10-15 perc kell neki (amíg kisség megbarnul a teteje). Amíg elkészül megcsináljuk a krémet.
A tejszín habot szifonban megcsinálom. A tojások fehérjéjét kemény habbá verem, amikor félkemény hozzá adok 1 kk keményítőt. A vanília pudingot elkészítem, DE itt vízzel kell csinálni. Felforralom, bele az édesítő és plusz vanilia aroma. Majd a pudingpor (ezt persze elkeverem csomomentesre egy kevés hideg vízzel és 2 kk keményítővel, majd a tűzről levett felforralt vízbe keverem. Ha csomómentes,akkor újra felforralom egyszer és mehet bele a kemény tojáshab. Elkeverjük és hagyjuk egyszer felforrni, majd azonnal levenni kislángra és úgy 3-5 percig keverjük.
Ha kész a tésztánk, a krém, a hab, jöhet az összeállítás. (a karamellt ekkor kezdem el, amíg picit hűl a krém az alsó tészta rétegen.
A karamellhez a vízbe beleteszem a cukrot, majd közepes lángon melegítem, közben egy ecsettel megkenem az etény oldalát vízzel, hogy a cukor ne kristályosodjon ki. Ha a cukor elolvadt teljesen és kezd sűrűbb lenni, akkor tehetjük bele a vajat, majd amikor ez is elolvad akkor a tejszínt, egyet kavarok rajta és kész.
Összeállítás: alulra a kockára vágott tészta, rá a vaníliás krém, a tejszínhab, a másik réteg tészta szintén kockára vágra és a végén a karamell öntet rácsurgatva.
Így ez most bonyolultnak és soknak hangozhat, de nem az. Miközben csináljátok ti is látni fogjátok, hogy nagyon egyszerű.
Sok puszik, jó étvágyat hozzá!