Gyerekkorunk kedvence: cukor- és tejmentes lekváros piskótatekercs tökéletes változata!

Ez a legjobb megoldás egy vendégségbe, vagy vendégvárásra. Nem lehet mellényúlni, csak a gluténmentes életmódot folytatóknál lehet probléma, de mandulaliszttel ezt is ki lehet küszöbölni.

Én egyszerűen imádom. Nem ismerek olyat, aki ne szeretné. A lekvárokat lehet variálni, sőőőt csokikrémmel is tölteni. Számomra ez a piskótás édességek egyik Szent Grál-ja (a másik a kókuszos kocka, tiszta retro, de megunhatatlan!). 🙂

Hozzávalók (24 mini tekercshez):
5 tojás (kettéválasztva a sárgája és a fehérje)
5 ek zabliszt (átszitálva)
1 kk sütőpor
5 ek cukornak megfelelő édesítő (5 ek xilit, eritrit, barna nádcukor / 100 grammnak megfelelő édesítő szer)
1 kk ecet (sima étkezési ecet)
barack lekvár (én a saját cukormentes házi lekváromat használtam. Ehhez a mennyiséghez nálam kb 8ek kellett, de ezt mindenki akkor látja, mikor kenni kell)
 
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt alsó-felsőn 180C°-ra, légkeverésen 160C°-ra. A lisztet szitáljuk egy tálba a sütőporral. A tojásfehérjét kezdjük el verni, amikor kezd habosodni adjunk hozzá 50gr-nak megfelelő édesítőszert. Ha kezd keményebb fehér hab lenni, adjuk hozzá az ecetet (ettől szép fényes lesz, gyorsabban keményedik meg és tartósabb lesz a hab keménysége). Ha eddig géppel dolgoztunk, akkor most váltsunk kézi habverőre. A sárgájákat adjuk egyenként a fehérjéhez, és óvatosan keverjük össze. Jöhet az édesítő másik 50gr-ja. Ezután kanalanként adjuk a tojáshabos keverékhez a lisztes keveréket. Óvatosan keverjük ezt is. Ha kész, akkor egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntsük bele és mehet is a sütőbe amíg megbarnul kissé a teteje (ez nálam kb 18-20perc volt. De figyeljünk, mert gyorsan odaéghet…!!
 
Ha megsült, vegyük ki a tepsiből és egy vízzel kissé megspriccelt tiszta konyharuhára tegyük a piskótát. Tekerjük fel és hagyjuk úgy amíg kihűl (kb 10 perc). Ha kihűlt, óvatosan hajtsuk ki a tésztánk és kenjük meg lekvárral az egész felületét, majd tekerjük fel újra. Ideális esetben hagyjuk egy éjszakát feltekerve a hűtőben összeállni. Szeleteljük ujjnyi vastag szeletekre és együk meg amíg még van belőle! 🙂
Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Tovább a blogra »