Aki már kóstolta, azt egy életre a rabul ejtette, aki meg még nem az sürgősen pótolja eme mulasztását.
A torta egy végletekig krémes, ám nem tolakodóan édes sütemény. Itt a ropogós és kissé darabos keksz mennyei kontrasztot alkot a sűrű, bársonyos textúrájú krémmel.
Nem szaporítom tovább a szót, így is sokáig nem posztoltam újabb süteményt. (A recept egy Martha Stewart recept átdolgozása.)
Jó étvágyat a recepthez! Puszik!
Hozzávalók (egy 20cm átmérőjű tortaformához) :
Az alaphoz:
80 gr graham keksz / pilóta keksz / háztartási keksz (kinek mit.. 🙂 )
1 csipet só
30 gr cukornak megfelelő édesítő
2 ek olvasztott vaj
A krémhez:
500 gr szoba hőmérsékletű LIGHT Philadelphia krémsajt (itt nem jó a mascarpone, úgyhogy mindenképpen valami light, de nem tejszínes, natúr krémsajtot válasszunk… én abban a márkában bíztam, ami az eredeti receptben is van és az ára sem horrorisztikus.)
55 gr szoba hőmérsékletű vaj / kókuszzsír
115 gr szoba hőmérsékletű tejföl
115 gr cukornak megfelelő édesítőszer
3 közepes tojás és egy tojás sárgája
kis citromhéj (ízlés szerint)
vaníliaaroma (ízlés szerint)
Tetejére csokis díszítés:
1 tábla / kb. 100 gr fehér csoki
Kb. 20-30 gr étcsokoládé
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő alsó-felső sütésen 190 C°ra, légkeverésen 160-170 C°-ra. A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, majd kívülről burkoljuk be alufóliával, így ha ki is folyna a krém, nem fog ráégni a sütőlemezre a tortaforma alatt.
Flancos nevén “food processorral”, illetve akinek ez nincs az darálóval, vagy valamilyen mixerrel törje össze a kekszet és adja hozzá a vajat, édesítőt és a sót. Ha összekevertük nyomkodjuk a tortaforma aljára és tegyük be a mélyhűtőbe, vagy hűtőbe, hogy jól megdermedjen.
Keverjük össze a krém hozzávalóit. Keverjük ki a krémsajtot az édesítővel az aromával habosra. Adjuk hozzá a vajat, majd ha elkeveredett, akkor a tejfölt is. Végül jöhetnek a tojások egyenként (minden darabkát rendesen keverjünk el a következő előtt). Végül kóstoljunk és adjunk hozzá citromhéjat, de ne annyit, hogy az domináljon.
Vegyük ki a kekszes tortaformát, majd öntsük bele a sajtkrémet. A formát helyezzük az előmelegített sütőbe és süssük addig, amíg szép aranybarna lesz a teteje. Ha már szép barna, nyitott sütőajtónál hagyjuk hűlni a sütőben (kb 1 órát), majd vegyük ki és tovább hűtsük, de még mindig a formában. Ha teljesen kihűlt, akkor lesz szilárd állaga, szóval nem kell megijedni, ha még rezgős, amíg langyos :).
Én csokoládés mázat készítettem rá, ami nagyon egyszerű. Olvasszuk meg egy kis vízzel a mikrohullámsütőben folyamatosan figyelve, teljesítménytől függően 20 másodpercig, majd kavarjuk addig amíg el nem olvad teljesen. A tortát még a formában öntsük le a fehércsokival. Az étcsokit töltsük kis nejlonzacskóba, majd kis lyukat vágjunk az egyik sarkán (ezen fog szép vékony csíkban a csokink kifolyni. Ekkor jön az , hogy szép egyenes, majdnem egyforma távolságra lévő csíkokat húzunk az étcsokival a fehércsokiba a torta tetején. Ha ez kész, akkor fogunk egy tűt, vagy egy éles kést, aminek jó a helye és merőlegesen az étcsoki csíkokra húzunk vele vonalakat (ettől lesz ilyen a minta). Nem is olyan bonyolult, mégis nagyon szép végeredményt kapunk vele.
Ha kész vagyunk mindennel tegyük hűtőbe dermedni, majd ha megkeményedett a csoki, vegyük ki a tortaformából, úgy, hogy előtte körbevágjuk a forma mentén az oldalát a tortának.
Remélem kipróbáljátok!