( a fotóért ismét elnézést, írtam már, hogy nem vagyok profi ételfotós 🙂 )
A vadas azért más ebben a kontextusban, mert nincs benne marhahús… tudom tudom… az eredeti a “vadas marha”, azonban mivel én leginkább a csirkemellet szeretem, így meg kellett tanulnom ezerféle módon készíteni, hogy ne mindig csak az uncsi csirkemell és rizs legyen. Mielőtt bárki azt hinné, hogy semmilyen lesz az íze, előre szólok, hogy nem így van. A karakteres szósz ugyanolyan finom lesz, mintha marhahússal készíteném.
Most tésztával csináltam, mert nem volt sem időm, sem kedvem a zsemlegombóccal pepecselni, aminek a receptje egyszerű: nokedli tészta és belekeverve pirított zsemlekockák, gombóccá formázva és megfőzve.
Akkor lássuk is a receptet…A kép alapján teljesen igaz erre az ételre, hogy ronda de Nagyon Finom!!
A hozzávalókból sok lesz a szósz, ami azért van, mert annyira szeretem magát a szószt, hogy mindig annyit csinálok, hogy fagyasztóba is jusson, hogy a teljesen életkedvtelen napokon, csak fel kelljen mindent melegíteni. 🙂
Puszik
Hozzávalók:
1 nagy, vagy két kisebb fehérrépa
4 nagyobb sárgarépa, vagy 8-9 kisebb
1 nagy fej vöröshagyma
5-6 babérlevél
kis zsiradék, esetemben kókuszzsír
só, bors
2 darab marhahús leveskocka
3-4 édeske ízlés szerint
3-4 ek mustár
1 nagy dobozos kefir, vagy joghurt
400 gr csirkemell
Elkészítés:
A hagymát és a répákat pucoljuk meg, majd vágjuk fel kisebb darabokra és együtt mehetnek is bele egy lábasba némi olajra, hogy piruljon egy kicsit. Ha már szépen karamellizálódtak, akkor jöhet rá a babérlevél, húsleves kocka és úgy 1 liter víz és az édesítőszer. Ezeket főzzük úgy 30-40 percig.
Amíg a lábosban összefő a zöldség, kezdjük el felaprítani a csirkét kockára és pirítsuk meg egy serpenyőben. Én úgy szoktam, hogy gyorsan lepirítom minden oldalát, majd a zöldséges léből rámerek egy kicsit, hogy átvegye az ízét a csirke. Ha kész tegyük félre egy tálba.
Ha megfőttek a zöldségek, vegyük ki az összes babérlevelet. A mustárt és a kefirt keverjük ki szép simára, majd tegyünk hozzá a forró léből, hogy átvegye a hőmérsékletet. Öntsük a zöldséges alaphoz, majd botmixerrel, vagy turmixxal, addig dolgozzunk rajta, amíg az egész szép sima lesz. Vegyünk ki a szószból annyit, amennyit el szeretnénk azonnal fogyasztani és öntsük a csirkére, majd tálaljuk spagettivel vagy zsemlegombóccal.
Jó étvágyat hozzá! 🙂