Miután azt hittem, hogy a házikenyér akkor sikerül csak finomra puhára és könnyűre, ha fehérlisztes, igazán nagy és örömteli meglepetést okozott, hogy lehet diétás, teljeskiörlésű kenyeret is sütni. Ez egy olyan kenyér ráadásul, ami nem egy száraz kemény kis furkó, hanem puha és lány,de mellette omlós is! Komolyan nem hittem, hogy lehetséges, de mégis! Mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki, aki szeretne egészséges kenyeret is enni!
Ez a recept egy kicsit trükkös, mert egy öregtésztát kell készíteni, de megéri az előkészületet és a fáradtságot ez a kenyér. Érdemes előre gondolkodni, akkor kezdeni, amikor tudjuk, hogy másnap, már szeretnénk enni belőle!
Hozzávalók
öregtészához
50 gr simaliszt (BL55)
100 gr tönkölyliszt (fehér vagy félfehér)
100 gr világos rozsliszt (RL90)
5 gr instant élesztő
200 ml langyos víz
frissítéshez
50 gr simaliszt (BL55)
100 gr tönkölyliszt (fehér vagy félfehér)
100 gr világos rozsliszt (RL90)
5 gr instant élesztő
8 gr só
25 gr olívaolaj
150 ml langyos víz
Elkészítés
Kezdjük az öregtésztával, ennek kell állnia 5 órát minimum (a legjobb, ha minél többet pl 12 órát). Az öregtészta hozzávalóit a nagy keverőtálba, keverjük el egy fakanállal, fedjük le egy frissentartófóliával. Hagyjuk pihenni. Ha letelt az ideje, láthatjuk, hogy buborékos a tészta – ilyenkor tökéletes! Most keverjük hozzá a többi lisztet, olajat, élesztőt és a sót, de a só addig ne érintkezzen a frissen hozzátett élesztővel, amíg meg nem kezdődik a tényleges dagasztás. A 150 ml vízet apránként adjuk hozzá dagasztás közben, mert lehet elég kicsit kevesebb is. Ez egy alapvetően ragacsosabb tészta lesz, több olajat kell majd dagasztásnál használni, hogy ne ragadjon le mindenhova.
Dagasztásnál, ahogy már a korábbi recepteknél ( fehérkenyér és kifli ) is írtam, figyeljünk az állagra. A korábbi receptekben van videó linkelve a dagasztási technikáról, és kép arról, hogy kell kinéznie a tésztának, ha szépen és megfelelően van kidagasztva.
Ha kész van a dagasztás, akkor tegyük egy nagyobb kiolajozott tálba, fedjük le légmentesen frissentartófóliával és tegyük el kelni 1-1.5 órára (duplájára keljen meg).
Tegyük lisztezett felületre, finoman nyomkodjuk ki az ujjainkkal téglalap alakúra, majd hajtsuk be a távolabb esőrészt középre, a felénk eső részt erre rá hajtsuk. Fordítsuk a hajtást az aljára kissé görgessük, de finoman, hogy ne nyomjuk ki belőle az összes levegőt. Tegyük egy sütőpapírral bélelt kenyérformába és letakarva kelesszük 1.5 órát (a kelesztőzsák most se érjen a tésztánkhoz, ahogy a fehérkenyér esetén sem). Lehetőleg légmentesen lezárva legyen most is (amennyire ez lehetséges egy nagy zsákkal/zacskóval).
Amikor szépen megkelt, kapcsoljuk be a sütőt alul-felül 220C°-ra. A kenyerünket vegyük ki a zsákból, permetezzük be vízzel, szórjuk meg liszttel és finoman (tényleg finoman) a kezünkkel terítsük szét a tetején. Az előmelegített sütőbe helyezzük be és süssük 35-45 percig. Legyen szép sötét és kemény a teteje (ropogós).
Sütőből kivéve, azonnal vegyük ki a formából és helyezzük hűtőrácsra. Ha a formában hagyjuk kihűlni, nem lesz szép a hélya, hanem felvizesedik a párától.
A belseje puha lesz és foszlós!
Jó étvágyat hozzá!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: