Igazán édes élet, diétásan is!

Kenyér – az alaprecept ahonnan minden kenyerek indulnak!

 

Ez a kenyér minden kenyerek királynője, az alfa, a forrás ahonnan kiindulva tudunk továbbmenni és megalkotni bonyolultabb kenyereket is! Ez a kenyér veszélyesen finom. Elvileg várni kéne a felvágással amíg kihűl, de ember legyen a talpán az, aki meg bírja állni, hogy ne kenjen meg vajjal egy meleg szeletet és szórja meg sóval..elolvad a szánkban és az íze…. na az felülmúlhatatlan! 

Hozzávalók

500 gr búzaliszt (BL55)

320 ml langyos víz

40 ml olívaolaj

8 gr só

7 gr instant élesztő (25 gr friss – ezt a 320 ml vízzel futtassuk fel )

 

Elkészítés

A lisztet beleszórjuk a keverőtálba, a tál egyik oldalába szórom a sót és a másik oldalra az élesztőt ( ne érintkezzenek egészen addig, amíg dagasztani nem kezdjük). A liszt közepébe egy kanállal egy kis mélyedést nyomunk és ebbe öntünk 240 ml vizet és az olajat. Az előkészületeket ezzel be is fejeztük. A tésztát kezdjük el összegyúrni vagy géppel keverjük a dagasztókarral. Amikor nagyjából elkeveredett akkor kezdjük hozzáönteni a maradék 80 ml vizet, de figyeljünk, hogy ne legyen túl ragadós (mindig függ a levegő páratartalmától és a liszttől is, hogy mennyi víz kell bele, néha elég kicsit kevesebb is, néha még hozzáteszek plusz 10 ml vizet – figyeljünk hát). A tésztát ezután ha kézzel dagasztjuk, tegyük egy olajozott munkafelületre, vagy a géppel dagasztás során csorgassunk mellé kis olajat ahogy a gép keveri, a lényeg, hogy ne ragadjon le a tészta. Kb. 10 percet dagasszuk (kézzel való dagasztáshoz videó 3:18-tól nézd). Akkor van kész, amikor amikor szépen nyújtható – szakadás nélkül akár 20-30 centire is, illetve legyen selymesen sima a felülete a tésztánknak. Ha ez sikerült, akkor ügyesen eldolgoztuk a glutént a tésztában. Ha ez nem történik meg, akkor a kenyér sem lesz könnyű és finom – figyeljünk ezekre.

(elnézést a rossz képminőségért – videómból fotóztam, hogy lássátok mennyire kell tudnia nyúlni a tésztának anélkül,hogy szakadna)

Ha sikeresen kidolgoztuk a kenyeret, tegyük egy kiolajozott nagy tálba és fedjük le frissentartó fóliával – ne konyharuhával, mert fontos, hogy légmentes legyen lezárva – akinek van extra nagy kelesztőtálja fedővel, az tegye abba. Hagyjuk 1-3 órán át kelni, a duplájára , ehhez ideális a 21-25 C°. 

A kelesztés után borítsuk a tésztát egy lisztezett munkafelületre, finoman lapítsuk ki egy téglalappá, majd a tőlunk távolabbi oldalt hajtsuk be, majd erre rá a közelebbi oldalt. Fordítsuk úgy, hogy alulra kerüljön a hajtás rész és formázzunk belőle egy szép kis hengert, ne túl vékonyra és hosszúra. Fektessük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és takarjuk be egy nagy zacskóval úgy, hogy ne érjen a tésztához (én néha egy két magasabb poharat szoktam mellé tenni a zacskó alá, hogy biztosan eltartsa a kenyér felett), vagy lazán de légmentesen tegyünk rá frissentartó fóliát, aminek a kenyér felöli oldalát bekentük olajjal, hogy ne ragadjon rá. Ezt most újrakelesztjük 1 órát, ez nagyon fontos, mert a formázott kenyér kelesztésével kapunk igazán légies kenyeret!

Ha letelt az idő és nagyjából duplájára kelt, akkor kapcsoljuk be a sütőt 220C°-ra és tegyünk be egy hőálló tálat amiben víz van, hogy vízgőzben süshessük majd a kenyerünk. A kenyeret ekkor bespricceljük vízzel és simaliszttel megszórjuk, amit nagyon finoman simítunk el a tésztán, úgy hogy nehogy benyomjuk a kezünkkel közben! Végül egy nagyon éles késsel 45 fokos szögben vágjuk be a tésztát 1cm mélyen 3-4 helyen. 

Amikor felmelegedett a sütő helyezzük be a tepsivel középre a kenyeret, vagy amennyiben van pizzakövünk akkor arra közvetlenül tegyük a sütőpapírral a kenyeret. Süssük 25 percig, majd vegyük le a hőt 200C°-ra és további 15 percet süssük. Ha nincs pizzakövünk, akkor ezután helyezzük a sütő alsó részére a kenyeret és ott süssük még 10 percet, hogy az alja is kellően megsüljön. Ha kész vegyük ki a sütőből, szedjük le a sütőpapírról és tegyük hűtőrácsra, és várjunk vele míg kihűl. Akkor jó, ha felül megkocogtatva kopog (ropogós a héja) és az alját megütögetve finoman az ujjbegyünkkel “kongó” hangja van (levegős a belseje).

 

Ha úgy érzitek kedvet kaptatok a sütéshez,

ezt is probáljátok ki! Villám gyors kifli !
Jó étvágyat hozzá!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Kedves Istvan, termeszetesen lehet mashogy is kenyeret sutni. De erdemes kiprobalni ezt a receptet. Az eleszto meg szerintem egy jo megoldas. Sokan nem akarnak kovaszt nevelgetni es tarolni. Remelem kiprobalja es izleni fog a kenyerem:)

  2. István Kovács says:

    Elnézést kérek, az én nagymamám hetente sütött több kenyeret is. Soha nem használt olajat, igaz akkor még nem is nagyon volt. Az élesztőtől a kovász is sokkal jobb. És mégis finom, lágy, szépen megkelt volt a kenyér. A többit jól írta le.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!