A piskótával mindig kísérletezem. Próbáltam a japánt, amerikait, franciát, angolt – sajnos ezek egyike sem az én szájízemnek valók, túl tömör, túl zsíros, túl sok, túl édes…és ha ehhez még krém is van, akkor már tényleg túl sok. Így hát ez a receptem azoknak van, akik jobban szeretik, ha a piskóta könnyű, puha de mégis tartalmas. A legjobb, hogy nem csak jól néz ki, de még isteni finom is.
Hozzávalók (26 centis tortaformához)
9 tojás – kettéválasztva
3 ek barnacukor / kókuszvirágcukor -ha ezt nem szeretnétek akkor ez is eritritol legyen – az íze miatt szeretem bele
6 ek eritrit
2 ek méz (annak aki szereti, ha édes a piskóta, az eritritnek 60-70% az édestőereje a sima cukorhoz képest)
7 ek zabliszt
1.5 ek kukoricaliszt
1 ek citromlé
Elkészítés
A tojásokat kettéválasztom, a liszteket átszitálom. A sütőt alsó-felső sütésen bekapcsoljuk 180C°-ra, egy tortaforma alját kibéleljük egy sütőpapírral.
A tojássárgáját 5 ek eritrittel felverem kemény habbá, amíg egészen világos sárga – majdnem fehér lesz és nagy hasonló a fehérje habhoz. Ehhez idő kell és türelem, de mindenképp ilyenre kell verni, különben nem lesz szép és jó a piskóta. Ha kész a sárgája hab, akkor felverjük egy tiszta habverővel a fehérjét. Mielőtt hozzákezdünk beletesszük a maradék eritritet és a cukrot meg az esetleges mézet. Elkezdjük verni majd mikor habosodik és fehéredik hozzáadjuk a citromlevet – ez segít, hogy olyan kemény legyen a hab mint egy habcsóknál – így nem fog majd később sütésnél összeesni a piskótánk. Ez is idő és türelem kell hozzá, de szintén alap egy piskótánál. Ezután a tojásfehérjéből az 1/4 ét kivesszük és hozzákeverjük a habverővel lassan a sárgájához. Ebbe a keverékbe öntjük az átszitált lisztet. Habverővel átkeverjük ezt is. A lisztes keveréket ezután óvatosan beleöntjük a maradék 3/4 adag fehérjehabba és innentől egy spatulával folytatva folytonosan lassan kavargatva elkeverjük.
A tésztánkat a tortaformába öntjük, elsimítjuk a tetejét majd betesszük a sütőbe. A piskótát először 35 percig sütjük, majd hogy ne legyen túlsült a teteje ráteszünk egy alufólialapot és tovább sütjük 15-20 percig. A piskóta akkor kész, ha egy kést beleszúrva tisztán jön ki. Formából kivéve rácson hűtjük ki teljesen.
Jó étvágyat hozzá!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: