Igazán édes élet, diétásan is!

Tökéletes teljeskiörlésű kifli – kelesztés nélkül

Ez a világ legegyszerűbb kiflije. Ráadásul olyan, vagy jobb is mint a bolti! Végtelenségig variálható – fokhagymás, sós, édes, szezámos, aszalt paradicsomos, sonkás sajtos…. sorolhatnám. Csak a fantázia szabhat határt neki! A teljes elkészítési ideje 45perc, úgyhogy még gyors is!

Hozzávalók                                                                                                                                                                                             (8 kiflihez)

250 gr simaliszt

100 gr teljeskiörlésű liszt

260 ml langyos tej

25 gr friss vagy 7 gr száraz instant élesztő

1 kk só

1/2 kk kókuszvirágcukor (- több ha édesen szeretnéd kb 3kk cukor)

25 gr olívaolaj

Elkészítés

A hozzávalókat összekeverem egy tálban (ha friss élesztőt használsz, akkor előbb futtasd fel!), majd dagasztom 10 percig. Én géppel dagasztom úgy a legegyszerűbb, de a kézzel való dagasztás sem nehéz (kézzel való dagasztáshoz videó 3:18-tól nézd) .

Ha kidagasztottuk és lány könnyen nyúló, sima tapintású tésztát kapunk, akkor következik a nyújtás. Enyhén lisztezett felületen golyóvá, majd hengerré formázom, kettévágom. Ezeket újra golyóvá fomázom, kinyújtom kb 0,5 cm vastagságúra és 4-be vágom (értsd 4 db háromszög legyen belőle – egy vágás félbe vízszintesen és egy vágás keresztbe függőlegesen). Ha szeretnétek tölteni, akkor most tegyétek meg. Ezután feltekerjük úgy, mintha croissant tekernénk ( videó a tekerésről 11:13-tól), de ne legyen ennyire keskeny.

Sütőlapra helyezzük, majd bekapcsoljuk a sütőt alul- felül 200C°-ra. A kelesztés addig tart csupán amíg a sütő felmelegszik. A kifliket kenjük le tejjel és szórjuk meg amivel szeretnénk – nagy szemű sóval, szezámmaggal, vagy amivel szeretnénk.

Süssük középen 20percig, majd tegyük alulra és ott további 10 percig. Ha szépen könnyen lejön a sütőpapírról és barna az alja akkor van kész! Helyezzük őket hűtőrácsra.

Ha ezután belevágnátok egy nagyobb volumenű projektbe, akkor próbáljátok ki ezt az alap kenyér receptet is!

Jó étvágyat kívánok!

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!