Amikor már majdnem feladtam….
Könnyűnek tűnik, de jó sok adag került a kukába mert túlsült a rossz hőfok miatt, vagy lapos maradt, vagy egyszerűen a profik receptjét követve lett egy tökéletes cukormázam a végére, amiből azonban képtelenség lett volna habcsókot sütni (azért én megpróbáltam tuti ami tuti, hátha az okosok jobban tudják – hát nem!)
Volt amelyikben túl sok volt a cukor, volt amelyiknél túl magas volt a hőfok (180 C°), volt ahol egyszerre a kettő és volt olyan is, hogy a cukor későn lett belerakva…két rontott lefotózva – ilyen, amikor NEM jó!
Ezt a tökéletes receptet a tapasztalt szakács unokatestvéremmel tettük össze. Tegnap este. Friss, ropogós, meleg még és szeretném megosztani mindenkivel, aki még nem próbálta és azzal is, aki próbálta de kudarc volt és nem mert tovább kísérletezni:) Ez nem egy diétás recept, de próbáltam kétszer is diétásra csinálni … sajnos ennek kell a cukor… 🙂
Hozzávalók:
2 tepsihez
160 gramm tojásfehérje
160 gramm porcukor / finomra daralt barnacukor
1 kk citromlé
Esetleg ételfesték, de kevés elég (gél) , vagy díszítő cukorkák
Sütőt légkeverésen 90C° (vagy kímélő légkeverésen 100 C°) melegítsük elő.
A tojásfehérjét a cukor felével kezdjük felverni nagyobb fordulatszámon. Amikor fényes, kemény állagú, adjuk hozzá a citromlé felét és a cukor másik felét. Ha elkeveredett teljesen, adjuk hozzá a maradék citromlevet. Amikor már annyira kemény, hogy a habverő belsejében benne marad keverés közben a habunk, adjunk hozzá egy kis fogpiszkáló segítségélvel kevés ételfestéket (a gél állagú a legjobb szerintem). Én pirosat tettem hozzá, egy fél cseppet, hogy pasztell rózsaszín színű legyen. (Legközelebb megpróbálom a csíkos habcsókot – a habzsák belsejébe húzok csíkot az ételfestékből és így töltöm rá a fehér masszát. Kinyomáskor szép csíkos csókok készülnek – elvileg… majd töltök később fotót róla, hogy sikerült e. ) Ha elkeveredett, töltsük visszazárhatós zacskóba (a lényeg,hogy vastagabb anyagú zacskó legyen), vagy csillagcsőrös habzsákba. Sütőpapírral bélelt tepsikre nyomjunk halmokat vagy karikákat (karikák esetén a dupla réteg a legjobb). A díszítő cukorkát ekkor érdemes rászorni, mert az alacsony hőfok miatt nem fog elolvadni a sütőben – a csokis darát nem ajánlom.
Tegyük a sütőbe és süssük 90-120percig, 30 percenként kinyitva, hogy minden gőz távozzon.
Ha letelt az idő és megtapintva már keményebb állagú, kapcsoljuk le a sütőt és egy fakanállal kitámasztva hagyjuk a sütőben teljesen kihűlni.
A karikákat lehet töltetni tejszínhabbal, csokoládé krémmel vagy akár lekvárral is. Én azért csináltam karikákat is, mert a szalagot könnyen rá lehet kötni, így a karácsonyfára akasztani.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: