Ez a kalács joggal érdemli ki a gigászi jelzőt, hiszen mind megjelenésben, mint ízben és állagban magasra teszi a lécet!
Ezt a receptet még édesanyámtól örököltem meg, csak annyit változtattam rajta, hogy úgy alakítottam át, hogy a diétába jobban beleférjen. Érdemes kipróbálni, és megkóstolni, mert olyan finom, hogy ez egy duplázós recept. Egyből 2 kalácsnyi receptet írom, mert ez az ami egy hétvége alatt el fog fogyni, ha meg vendégeket várunk, akkor egyenesen muszáj kettőt sütni egyből. Előre szólok ez két tepsis feladat lesz, hiszen ahogy a lenti képen is látszik, ez egy tepsit teljesen lefoglal. Szerintem próbáljátok ki, főleg, mivel ez egy olyan kalács amit a kamra tartalmából is meg lehet sütni, hiszen nem kellenek extra hozzávalók. Na, de lássuk is azt a receptet.
Hozzávalók (2 óriás kalács):
1 kg zabliszt (Sparban viszonylag olcsóbban lehet megvenni)
5 dkg margarin
5 dkg élesztő
5 dl tej
15 dkg cukornak megfelelő édesítő (én 20db édeskét használtam)
pici só
4 tojássárgája + 1 a kenéshez
1 ek cukor a tejbe élesztőt futtatni
Elkészítés:
Minden legyen szoba hőmérsékletű, ez fontos, hogy szép terebélyes kalácsunk legyen. A tejet melegítsük meg, tegyük bele az 1 ek cukrot, majd az élesztőt és hagyjuk felfutni. Közben kis lángon olvasszuk fel a margarint. Tojásokat válasszuk ketté. (A megmaradt fehérjéket felhasználhatjuk egy jó kis püspökkenyérhez! )
Ha szépen felfutott az élesztő, akkor kezdjünk is neki. A lisztet szórjuk egy nagy tálba, (én robotgéppel dagasztottam megfelezve, mert úgy fértem el benne, de kézimixer esetén nem szükséges, ha van elég nagy tálunk) közepébe váljunk mélyedést, ebbe öntsük az élesztős tejet, sót és a 4 tojássárgáját. Dagasszuk, ez kb egy 5 perc alatt összeáll. Amikor már gombócba formálható, akkor öntsük rá a felolvasztott margarint és alaposan gyúrjuk bele. Formáljunk nagy cipót és kelesszük meleg helyen 30 percig. Ekkor kapcsoljuk be a sütőt 175C°ra, alsó-felső sütésen.
Ha letelt a 30 perc, vegyük ki és osszuk 6 egyenlő darabra (én a precizitás kedvéért mérlegelést csinálok és pontosan 6 egyforma súlyú kis gombócokat gyártok belőle. hosszú hurkákat nyújtok a gombócokból kézzel, liszt nem kell alá (!) nem ragad le. HA mégis leragad, akkor valamit rosszul csináltál. Sütőpapírral bélelt tepsiben befonom és további 30 percig kelesztem. Ha szépen megnőtt berakom a sütőbe 30 percre, majd mikor már kezd barnulni a teteje, lekenem kevés tejes tojássárgájával (lehet beletenni pici kókuszvirág cukrot- karamellás aromájával nagyon kellemes halvány ízt kölcsönöz a kalácsnak). Visszateszem a sütőbe további 15 percre. Kész is van és mindennel együtt kevesebb mint két óra alatt!
Voilá, így néz ki tepsiben:
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: