Itt az ősz, sütőtöklázban ég az egész világ. Nos én nem szeretem magát a sütőtököt, de ez a sütemény nagyon finom!!! Pláne a csokoládé mázzal, amivel töltöm is. Ez egy olyan csokiöntet, krém, ami sosem lesz kőkemény, viszont szép fényes és cserébe pont tökéletesen puha állagú! Szintúgy mint a piskóta része, ami szaftos, puha és száraznak egyáltalán nem mondható! Ez a sütemény tökéletes bármilyen alkalomra, hiszen sütőtökpürével készítem így nem okoz gondot, ha már/még nincs sütőtök szezon.
Hozzávalók:
1/2 csésze (továbbiakban: cs) kókuszvirág cukor
1/2 cs méz
150 gr cukornak megfelelő édesítőszer
1 1/2 kk só
1 kk őrölt fahéj
1/2 őrölt szegfűszeg
1/4 kk őrölt gyömbér
1/4 kk őrölt szerecsendió
5 tojás
1 1/2 cs olaj
3/4 cs sütőtökpüré (babának készített püré tökéletes erre, a legjobbat a one euro marketben találtam – ez kizárólag tökös, de van tökös-almás is)
1/2 kk vanília aroma
2 cs zabliszt
1/2 cs kakópor
1 1/2 kk sütőpor
ganache-hoz:
1 cs zsíros tejszín (szerintem a legjobb hozzá az aldis – sárgadobozos főzőtejszín, mert ez nagyon sűrű)
200 gr étcsokoládé apróra darabolva
1 ek méz
1/2 kk őrölt fahéj
Elkészítés:
Sütőt melegítsük elő alsó-felső sütésen 180C°-ra. A száraz hozzávalókat (liszt, kakaópor, sütőpor) egy tálba összekeverni. Robotgében simára keverni a nedves hozzávalókat (cukor, méz, édesítőszer, só, fűszerek, tojás, olaj, sütőtökpüré, vanília aroma). Ha teljesen sima és csomómentes, akkor hozzákeverjük a lisztes keveréket. Vajazzunk ki egy 22 centis tortaformát és öntsük bele a keveréket, ami a tálban marad az a mi plusz kis nyalánkságunk. Igen, ez a tészta nyersen is mennyei :). 40-45 percig süssük, majd hagyjuk 10 percig hűlni a formában.
Amíg a sütőben van a tortánk addig neki is láthatunk a csokoládé ganache-nak.
A csokoládét apróra daraboljuk és hozzátesszük a fahéjat és a mézet egy hőálló tálba. A tejszínt felforraljuk és ráöntjük a csokoládéra, majd addig keverjük amíg elolvad a csokoládé. Ez meg is van 2 perc alatt. Hagyjuk ezt is hűlni, amíg a tortánk hűl.
Vágjuk ketté a tortát majd töltsük meg a csokoládés krémmel, de hagyjunk a bevonásra is. A krémmel nagyon egyszerű dolgozni, mivel nem folyik össze-vissza. Könnyen kenhető.
Az utolsó mozzanat pedig, hogy kóstoljuk meg és csak élvezzük!
Jó étvágyat hozzá!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: