Ezt a sütit annak is meg kell kóstolni, aki alapból nem szereti a sütőtököt (mint pl én). DE ez a sütemény maga a mennyország egy kis darabkája. Aki megkóstolja annak több és több fog kelleni belőle. Én előre szóltam! 🙂 Puha, krémes és egyszerűen függőséget okozó! Kényelmem jele, hogy nem sütöttem hozzá tököt, hanem bébiételt használtam. Tetejére csokis ganache-t (ganást) készítettem, ami szerintem a legjobb a torták és sütemények megtöltésére és befedésére is. Könnyű, lágy, de mégsem folyós, emellé még nagyon szép fényes marad.
Hozzávalók:
2 csésze zabliszt
1 kk őrölt fahéj
1/4 kk őrölt szerecsendió
1/2 kk őrölt szegfűszeg
1/4 kk őrölt gyömbér
1 kk sütőpor
1 kk só
1 1/4 csésze sütőtök püré (én ehhez almás-tökös bébiételt használtam)
1/2 napraforgó/kókusz olaj
1/4 csésze méz
150 gr cukornak megfelelő édesítő szer, vagy 1 és 1/4 csésze xilit …stb
2 tojás
1 kk vanília aroma
1/3 csésze langyos víz (5 ek)
1 csésze étcsoki kicsire darabolva
Elkészítés:
A sütőt előmelegítem 180C°-ra, alsó-felső sütésen. A kenyérformát kivajazom és lisztezem.
A száraz hozzávalókat: liszt, fűszerek, só, sütőpor összekeverem, majd félreteszem. A nedves hozzávalókat: sütőtök püré, olaj robotgépbe teszem és összekeverem. Ehhez jön hozzá egyenként a két tojás, méz, édesítőszer, vanília aroma, víz. majd legvégül az étcsoki. Ha minden elkeveredett akkor teszem hozzá a lisztes keveréket. Vigyázzunk nem szabad túlkeverni. Amint már nem látok nagy liszt csomókat kész is van!
75 percig sütjük.
Ha lejárt az idő tűpróbával ellenőrizzük. A tű nem fog soha teljesen tisztán kijönni a csokidarabkák miatt, ami ugye megolvad a sütinkben.
A ganache hozzávalói. 200 gramm apróra vágott, tördelt étcsoki és 1 csésze tejszín (ez lehet pl aldis főzőtejszín is, mert ez nagyon sűrű és most nem habot akarunk verni belőle).
A csokit aprítjuk majd egy hőálló tálba tesszük. A tejszínt felforraljuk majd ráöntjük a csokira és addig keverjük, amíg a csoki elolvad (ez kb 2-3 percet vesz igénybe). Majd hagyjuk 10 percig dermedni. Ha kész ráöntjük a kihűlt süteményre és szépen elkenjük rajta. Én nem a kézügyességemről vagyok híres, de ezt még én is meg tudom csinálni úgy, hogy szép legyen.
Jó étvágyat hozzá!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: