Ezt a spanyol húsos-halas ételt sokan szeretik. Nyáron a legjobb, mert olyankor lehet friss halat és tengeri herkentyűket venni hozzá. Amíg ez nem jön el én addig is megelégszem a mirelittel. Tudom ez amolyan bűnös élvezet. De ez is ugyanolyan finom és tökéletesen megfelel a célnak. Amíg nem jön el kint a nyár, addig is bentre varázsolhatunk azt ezzel a finom fogással.
Hozzávalók (4 személyre):
kb 20-25 centi paprikás kolbász felkarikázva
2 nagy fej vöröshagyma
4 duci fokhagyma
1 csomag koktélrák (vagy 300-400 gr )
2 csomag garnéla (szintén 300-400 gr, az sem baj, ha több)
kagyló ízlés szerint, mi itthon nem esszük, úgyhogy ez kimaradt belőle
2 csirkemell filé kockázva
300 gr zöldborsó
1,5 csésze kerek szemű rizs, vagy barna rizs
3 csésze alaplé (én kocka csirkehúst szoktam használni, de ha van a hal alaplé a legjobb)
1 ek pirospaprika
só, bors, chilipor / chiliszósz
petrezselyem
citrom
Elkészítés:
Először is mindent előkészítek: kolbászt karikázom, megy a lábosba “izzadni”. Hagymákat és fokhagymát felkockázom, csirkét szintén kockára vágom. Előveszem a rákokat,meg a borsót, hogy ne akkor kelljen kotorászni a fagyasztóban, amikor már őket kell bedobálni a nagy serpenyőbe, vagy fazékba.
Amint a kolbászok megpirultak és kiengedték a zsírjukat, kiszedjük az edényből, félretesszük. A hagymát és fokhagymát beledobjuk és pirítjuk, de nem max lángon. Nem, nem fog megkeseredni a fokhagyma. Tulajdonképpen az olaszok mindig pirítják és még nem ettem keserű olasz ételt, mármint ami a fokhagymától lenne keserű. De vissza az ételhez. Ha megpirult a hagyma, szórjuk meg a pirospaprikával és mehet hozzá a csirke is egy gyors pirításra. Erre jöhetnek a tengeriherkentyűk és a borsó. Ha kiolvadtak és kezd megváltozni a színük (pirosodnak), öntsük rá a rizst és az alaplevet. Sózzuk kissé (de az alaplé miatt nem kell sok), borsozzuk és tegyük bele a chilit. Forraljuk fel, majd kis lángon főzzük, amíg megpuhul a rizs és a rákok is elkészülnek. (kb 30 perc, vagy kicsivel több). Ha elkészült szórjuk meg a tetejét friss petrezselyem zölddel és kínáljuk friss citromszeletekkel.
Jó étvágyat!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: