Igazán édes élet, diétásan is!

Nagymama almás pitéje diétásan!! :) Finom és nem hízol tőle!

FullSizeRender (1)

Az utóbbi pár napban nagyon szerettünk volna enni süteményt. Nem volt kedvem most sem muffinhoz, sem tortához. Egyszer csak beugrott egy klasszikus!! Hát persze a nagyiféle almás pite! Gyerekkorom kedvenc süteménye volt, és ma is az. Ebből bármennyit, BÁRMENNYIT meg tudnék enni. Főétel helyett is inkább ezzel laknék jól annyira szeretem. A problémát az adta, hogy ez alapból egy nagyon cukros sütemény. DE megcsináltam cukor és simaliszt nélkül. NAGYON NAGYON és higgyétek el nagy FINOM lett. Az átdolgozott recepttel pluszban egészséges is! Reggelinek is kiváló, mert van benne gyümölcs, rost és olyan szénhidrát ami lassan szívódik fel.           Jó étvágyat hozzá!!

 

 

Hozzávalók (30*35 méretű sütőtálhoz):

Tésztához: 400 gr teljes kiőrlésű zabliszt (átszitálva)

                    250 gr vaj / kókuszzsír (hidegen)

                   100 gr cukornak megfelelő édesítőszer (én folyékonyat használtam)

                   2 nagy ek tejföl

                   1-2 ek zsemlemorzsa

                   1 tk sütőpor

                  1 citrom reszelt héja, vagy lustáknak (mint én is): csomagolt reszelt citromhéj – ezt a                               fűszereknél lehet találni boltokban. Ebből 2 tk kell.

(egy tojás a kenéshez a tetejére, ha nem akarunk porcukrozni. Én márpedig nem akarok )

Töltelékhez: 2 kg alma (hámozva lereszelve)

                       1 és 1/2 tk fahéj

                       100 gr cukornak megfelelő édesítőszer, lehet kevesebb is ha jó édes az alma

FullSizeRender

Elkészítés:

Először a tésztával foglalkozom. Egy késes robotgépbe bedobálok mindent és addig keverem, amíg gombóccá formálható. Ha nincs ilyen gép, akkor kézzel gyorsan összemorzsolni a hozzávalókat. Ha kész mehet fóliába és hűtőbe addig amíg elkészülünk a töltelékkel.

Sütőt izzítsuk be alsó-felső sütésen 180 C°-ra.

Almákat hámozom, reszelem és mehet rá az édesítő és a fahéj. Ha valaki szereti, túrbozhatja még mazsolával, vagy aszalt aprított barackkal/áfonyával stb.

Amikor kész a töltelék, a tésztát kivesszük a hűtőből és kettéválasztjuk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk. A tészta tetejét is alaposan lisztezzük, mert ragad. Az alsó tészta réteg legyen kicsit vastagabb. Mehet is a sütőpapiros tálba. Rá még egy-két kanál zsemlemorzsa. Erre a rétegre jön a töltelék. DE előtte nyomkodjuk ki az almát, mert nem jó ha eláztatja a tésztát, mivel ezt nem sütjük elő. Az almás rétegre jön a tészta másik fele kinyújtva. Villával szurkáljuk meg a tetejét és kenjük le egy felvert tojással.

Mehet is a sütőbe 30 perc elég neki, de a lényeg, hogy szépen megpiruljon a teteje. Mivel nincs benne cukor, nem fog nagyon karamellizálódni, de azért fog az barnulni.

Mindenképp próbáljátok ki, mert sütéssel együtt max 1 óra alatt elkészül.

 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Melánia Mihály says:

    Nagyon sajnálom, hogy megcsináltam ezt a receptet, borzasztó rossz lett és én marha mindent szóról szóra csináltamMeg is érdemlem! A 100 grammnak megfeleleő édesítőt szó szerint vettem az folyekony édesítőként 10ml jelent! Nagyon édes lett de jelzem lehet én voltam béna…


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!