Igazán édes élet, diétásan is!

Diétás, ropogós héj és puha belső. Tökéletes házikenyér!

fotó 3

 

 

Életem első kenyerét láthatjátok a képen. Féltem tőle… mert sok tanács van interneten és sok intelem, hogy milyen rossz lehet a végeredmény. Ennek ellenére a receptem faék egyszerűségű. 

Onnan jött az ötlet, hogy a pizzatésztából finom kenyeret csinálnak az olaszok. Innen jött a csavar, ugyanis zabliszttel csináltam és teljes kiőrlésű tönkölyliszttel. Féltem, nehogy a lisztek miatt kemény és kicsi legyen a kenyerem. Ehelyett egy nagyon nagy (képen nem látszódik, de ez egy jó ember fejnyi vekni), ropogós héjú és puha zaftos belsejű kenyerem lett. Nagyon finom!!!! Annak ellenére, hogy diétás, ne valami rosszat várjatok tőle… tényleg mennyei, mintha egy csodás kis pék csinálta volna külön nekünk, a mi ízlésünknek megfelelően. 🙂

Az enyémben van tej, de ha valaki nem használhat tejet, az készítse csak vízzel.

Tényleg nagyon egyszerű és nagyon finom!

 

Hozzávalók (ebből bő 1kg-os kenyér lesz):

250 gr zabliszt

150 gr teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt 

100 gr sima liszt (ezt azért raktam bele nehogy túl nehéz legyen a tészta, de nem lett úgyhogy legközelebb ez a 100 gr is tönkölyliszt, vagy rozsliszt lesz)

2,5 dl langyos tej

2,5 dl langyos víz (plusz amennyit felvesz a tészta, mert nem jó, ha nagyon száraz és omlós a tészta)

csipet cukor

2 csomag száraz instant élesztő, vagy egy kocka friss élesztő

1,5 kk tengeri só

zabpehely a tetejére

plusz bármilyen fűszer, amit kívánunk (kakukkfű, bazsalikom), vagy csíkokra vágom olívabogyó, szárított paradicsom is mehet bele ha szeretjük. Bátran kísérletezzetek!!

fotó 1

 

 

Elkészítés:

Felfuttatjuk az élesztőt a langyos vizes tejben. Kimérjük a hozzávalókat. Liszteket beleszitáljuk egy edénybe. Egyik oldalába szórjuk a sót, közepébe egy mélyedést készítünk és odaöntjük a felfuttatott élesztőt a folyadékkal együtt. Dagasztjuk. Én géppel dagasztottam addig, amíg nem ragadt már az edény oldalára és szép gombócot lehet formálni belőle. A tál alját megszórjuk liszttel, beletesszük a tésztát, majd a tetejét is megszórjuk liszttel. Kelesztjük 30-40 percet (én radiátor mellé szoktam tenni az edényt ilyenkor ). Átgyúrjuk, majd tovább kelesztjük 30 percet (ugyanúgy felfog jönni és szép, simább lesz a textúrája. Ha megkelt, megdolgozzuk utoljára és sütőpapíros tepsibe tesszük. Megkenjük a tetejét vízzel, majd megszórjuk valamilyen maggal, én most zabpelyhet használtam. Díszítésképp bevághatjuk a tetejét egy éles késsel. Tovább kelesztjük a tepsin, közben bekapcsoljuk a sütőt. A sütőt alsó felső sütésen 180C°-ra állítjuk, vagy alsó-felső sütésen 150C°-ra. Ha felmelegedett a sütő kis vizet öntünk egy tálba az aljára (1/2 dl bőven elég) a gőz miatt, majd ekkor tesszük be a tepsit is a kenyérrel. Kb 50 perc alatt sül meg. Amikor csodás aranybarna a héja akkor készült el. Előre szólok, hogy a sütőben nagyon megnő (innen tudjuk, hogy jó a kenyér, és nem lesz kemény).

 

Jó étvágyat!!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Petrikné Pap Zita says:

    Szia!
    Kenyérsütőgépben is süthető?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!