Mindenki kedvence a mézeskalács. Nem láttam még olyan felnőttet és gyereket, aki ne várná a karácsonyt emiatt… jóóó jóóó az ajándékok is vonzóak… de számomra többet jelentenek a finom ételek, hogy együtt van a család. A finom falatok és italok elmaradhatatlanok. Nagy macera a főzés-sütés, de lehet ezt egyszerűbben és gyorsabban is. A családban én szállítom a süteményeket. Még fel fogom rakni időben a szuper szuper titkos bejgli receptemet… .de előre szólok, nem diétás… na és?! Karácsonykor nem a kalóriákat kell számolgatni, csupán arra kell figyelni, hogy ne együnk annyit, hogy gyomorrontásunk legyen. De az egész éves munka után megérdemeljük, hogy legalább az ünnep alatt ne azt figyeljük, hogy milyen szénhidrátokat ehetünk. Én legalábbis nem vagyok profi sportoló…én ember vagyok, aki szeret enni. 🙂 És imádom elkészíteni az ételeket, kitalálni újakat… ha egyáltalán van még új a nap alatt :))))
A mézeskalácsra térve… mielőtt egy regény lenne ebből a posztból….. A mézeskalács tésztáját nagyon könnyű megcsinálni…. tényleg… DE! csak a nyers tésztát szabad fagyasztani!! A nyújtás és a kiszaggatás nem tart sokáig… a sütőben sem kell sokáig sütni.. Mivel puhán jó a mézeskalács, ha enni akarjuk,így kénytelenek vagyunk megsütni idő előtt egy héttel, hogy aztán fémdobozban tárolva megpuhuljon. Én a hétvégén gyúrtam össze a tésztát, úgyhogy már csak azzal kell foglalkoznom, hogy 3 hét múlva kisüssem és díszítsem.
Hozzávalók (15-20 nagyobb formához, és jóval több kisebbhez):
2 ek méz
60 gr kristálycukor / nádcukor
50 gr vaj/ kókuszzsír
2 ek habtejszín (nekem elfogyott pont, de főzőtejszínnel is tökéletes lett … kis kreativitás 😀 🙂 )
1 tk őrölt gyömbér
1 tk őrölt szegfűszeg
1 tk őrölt fahéj
175 gr liszt, én teljes kiőrlésűt használtam
1/2 tk szódabikarbóna
Elkészítés:
Melegítsük össze a mézet, a cukrot, a vajat és a tejszínt közepes lángon, amíg elolvad a cukor. Lángról levéve tegyük bele a fűszereket. Öntsük a szódabikarbónával átszitált liszthez és keverjük addig, amíg szép elegy lesz. Ha lefagyasztjuk, akkor tegyük frissen tartó fóliába. Ha sütnénk azonnal… Tegyük sütőpapírra és fedjük le egy másikkal. Hűtsük 2-3 órán át, mert egy kemény tésztára van szükségünk. Sütőt melegítsük elő, mikor kezdenénk kinyújtani a tésztát alsó-felső sütésen 180C°-ra. A sütőpapírok között nyújtsuk 1 cm vastagra, majd lisztezett deszkán a lisztezett tésztát nyújtsuk tovább, amíg 5mm, vagy annál is vékonyabb lesz. Lisztes formákkal szaggasuk ki. Sütőpapíron süssük 8-10 percig a sütőben.
Ha szeretnétek felakasztani, akkor, amíg még meleg a tészta lyukasszátok ki egy szívószállal. Utána már nagyon kemény lenne és törne.
A kész kihűlt tésztákat tegyük fémdobozba és egy hét alatt visszapuhul annyira, hogy mennyei éke legyen a karácsonyi lakomának :))
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: