Igazán édes élet, diétásan is!

Almás pite, karamellizált tojáshabbal. Könnyű és szaftos, a vacsora tökéletes befejezése!

 fotó 3

 Az ötlet onnan jött, hogy most ilyet süssek, hogy valami rémlett még pár évről, hogy az almáspitét linzer tésztával csinálják. Nos én a karácsonyi előkészület miatt (ezt majd később írom le 🙂 ), némi tévedés következtében kétszer annyi linzer tésztát csináltam, mint amennyire szükségem volt. A maradékot lefagyasztottam későbbi használatra.. hát pár napnál tovább nem bírtam a tudatot, hogy a hűtőmben linzer tészta hever tétlenül. Volt pár almám elfekvőben, ugyanis megvettem, majd jó szokás szerint elfelejtettem, hogy romlékony dolog ez, és meg kéne enni… hát így lett belőle pitetöltelék. 🙂 De azt mondom, hogy nem ez az a hiba, amit nem érdemes elkövetni, mert ebből mindig jól jövünk ki végül 🙂 .

Remélem ízleni fog. Érdemes kétszer annyi tésztát csinálni, mint amennyit írok, és akkor lefagyasztva lehet tárolni a maradék tésztát, mely karácsonyi előkészületnél segítséget jelent. (Ha van rá időnk, érdemes ki is sütni, ugyanis ezt a süteményt – a piskótához hasonlóan – lehet fagyasztani. Miután felengedett szobahőmérsékleten, pont olyan lesz, mintha csak most vettük volna ki a sütőből. 🙂

Visszatérve a pitéhez, mielőtt nagyon elkalandoznék és egyszerre születne két bejegyzés. 🙂

 

Hozzávalók:

tésztához (az 1-2-3-as szabálynál maradva):

100 gr xilit, eritrit vagy nádcukor porrá őrőlve (én legutóbb sima kristályos állapotban használtam és úgyis tökéletes lett 🙂 )

200 gr puha vaj / margarin / kókuszzsír

300 gr teljeskiörlésű liszt, vagy zabliszt átszitálva

töltelék:

6 közepes alma meghámozva

egy csomag vaníliás pudingpor (aldisat használom, mert ez gluténmentes és nagyon kevés cukor van benne)

édesítőszer (ízlés szerint)

őrölt fahéj, reszelt citromhéj, vanília aroma (kis plusz vanília íz itt nem okoz gondot, sőőőőt 🙂 )

tojáshab:

3 tojás fehérje

kis nádcukor, hogy szépen megbarnuljon

 

Elkészítés:

A tésztát géppel, A lapáttal jól összedolgozom, így nem melegszik meg a kezemtől. Aki jobban szereti kézzel az tudja, hogy most gyorsan kell dolgoznia, mikor össze morzsolja a vajat a lisztet és a cukorral, mert nem jó, ha megolvad. Ha kész, gombócot formálunk és frissen tartó fóliába csavarva a hűtőbe tesszük fél órára.

Addig készítsük el a tölteléket. A megpucolt almákat a magháztól megfosztva vágjuk apróbb kockákra. Tegyük lábosba majd szórjuk meg fahéjjal és a reszelt citrom héjjal (én nem szoktam bele citromot, mert nem szeretem, tehát ez is rugalmas recept 🙂 ) A pudingport ugyanúgy csináljuk, mint a csomagoláson, csak itt nem tejjel, hanem vízzel. Én 6 dl vizethasználtam, melyből 5 -öt öntöttem az almákra és a maradék 1dl-vel kikeverem a pudingport, majd az édesített almákra öntjük. Ha felforrt újra, félretesszük és hagyjuk kihűlni.

A tésztát kivesszük a hűtőből és kinyújtjuk, majd piteformában kisütjük alsó-felső sütésen 160-170 fokon. A tésztát villával kilyukasztjuk, hogy ne púposodjon fel a tészta. Körülbelül 10-12 perc alatt sütjük készre, majd ebbe jöhet a töltelék és a tojáshab. Tovább sütjük amíg a tojáshab kissé megbarnul.

Egyszerű és finom!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!