Igazán édes élet, diétásan is!

Cseresznyés-mákos Pite torta és diétás! :)

10412096_513851922074099_1351959797_o

Hugomtól származik ez a recept és szerintem érdemes kipróbálni!

Itt az idény, tessék használni a cseresznyét, nem csak a meggybefőttet! Nagyon finom, édes piros és rendkívül vidám gyümölcs. Hála az égnek a mi kertünkben terem…. Sokáig szemezett a húgom vele. Szedett 2,5 kiló cseresznyét, a felét kimagozva lefagyasztotta, egy részét megették és a másik részből gondolt egyet és egy nagyon finom linzer tésztás pite-tortát sütött belőle. Azért írom, hogy “pite-torta”, mivel Magyarországon a klasszikus pite, az a rétegelt, tepsiben sütött sütemény, azonban sok más országban tortaként szokták tálalni (ami szerintem sokkal egyszerűbb formája és a gyerekek és a felnőttek számára is felidézheti a “hófehérkés” almás pitét, ahol a madárkák szép mintát repítenek a tetejére ééés olyan nagyon gusztának és finomnak néz ki..még ha rajzfilm is..nna 🙂 ).

A cseresznye ideális társa a mák, hiszen az édes cseresznye a kissé fanyar ízű mákkal tökéletes párt alkot a tányéron, hát még mikor megkóstoljuk… Ez a sütemény, nemcsak szép, de nagyon finom is.

Érdemes kipróbálni! A tészta sem nehéz, és tudom…tudom… néha jó a bolti, mert egyszerűbb (pl. a leveles tészta), de ha magunk csináljuk, akkor jobban tudjuk ellenőrizni, hogy mi kerül bele, főleg, ha épp diétázunk, vagy csak egészséges életet élünk / szeretnénk élni, megalkuvások nélkül.

Nos ím itt a recept! Jó étvágyat hozzá!

Puszik!

Hozzávalók (27 cm piteformához):

Tészta
Linzer tészta (3-2-1 arány)
300g liszt (zab és teljeskiőrlésű fele-fele arányban)
200g margarin, kókuszzsir
100g porcukor, por alakú édesitő (canderel vagy akár kávédarálóval nekiesni a xilitnek/eritriolnak)
1 tojás sárga
Mindent HIDEGEN (liszt nem para) gyúrunk össze minél gyorsabban, hogy a margarin ne csapódjon ki.
Foliába csomagoljuk és hűtőben pihentetjük, amíg elkészül a töltelék.
Cserkót (kb400g magozott, igazából nem mértem le, de mennyi kellhet vajon a nagyobb pitesütő formába?!) 😀
lábosba édesitővel felfőzzük, majd a darált mákkal sűrítjük.
Elkészítés:
Tésztát kb. 5ml vastagra nyújtjuk (ragad, szóval kell liszt,de ne annyi hogy ne száradjon ki sütésnél) és sodrófára tekerjük, majd a kivajazott formába tesszük. Óvatosan az oldalához nyomkodjuk. a fém fóliából csináljunk olyan széles csíkot mint a forma magassága és a tésztára tegyük körbe, hogy sütés közben az ne dagadjon meg. (nyomkodjuk bele, ezért kell ott kicsit vastagabb tésztát hagyni, nem kell erősen benyomkodni a tésztát a formába). Alját villával megszurkáljuk hogy ne legyen hólyagos. be a sütőbe és kb 15- 20 percet sütjük. ne hagyjuk kiszáradni. (mivel sötétebb a színe a tésztának, figyelni kell, mert nem úgy pirul mint a sima búzalisztes. Néha nyomkodjuk meg hogy mennyire lágy.
Kivesszük, a fóliát eltávolítjuk és bele a töltelék, majd lehet kreatívkodni a maradék tésztával. Lehet a hideg tésztát reszelni nagy lyukú sajtreszelőn, morzsolni, csíkokra vágni (ahogy én is tettem) és ugy felrakni, de bármilyen alakú kiszúrót is használhatunk. Megkenjük tojással és vissza a sütőbe, amíg megsül a teteje. Elég gyorsan kész lesz, mert a töltelék már kész és alul is átsült.
Ez a tésztamennyiség elég egy 27 cm átmérőjű piteformához. kb. pont elég. 😀
Finom, omlós!

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!