(A fotóért elnézést, nem vagyok egy profi éltelfotó-bűvész )
Nos a mai ebédet írom le, ami most készült el. Imádom a nyári töltött káposztát, de nem szeretem a sertést, így adta magát, hogy csirkemellből csináljam… Mielőtt bárki azt mondaná, hogy “a csirkemell száraz”, kérem szépen ez nem lesz az.
A töltött káposzta készítésről mindenkinek az szó jut eszébe, hogy macera. Hát itt jön a “kicsit másképp” rész. Ugyanis a neve ellenére, itt nem káposzta levelekbe töltjük a gombócokat, hanem csak szimplán “kabát” nélkül tesszük be a felcsíkozott káposztára. Na…? Így azért jobban hangzik, nem? Nem kell a káposzta leveleket sem külön főzni, sem a legrémesebb munkát végezni – torzsát kivágni, sem pedig pepecselni a töltögetéssel. Elvégre nem mindegy, hogy most be van csomagolva a húsgolyó, vagy sem? Tudom tudom…. ne is mondjátok, akkor miért töltött káposzta… hát én sem értem de így egyszerűbb… és ki ne akarná, hogy a főzés egyszerűbb legyen ?
És ha valakit még ezek után is zavar az elnevezés, akkor kapjon új nevet: Töltetlen káposzta.
Remélem felcsigáztalak vele titeket Most pedig jöjjön a recept, és készítsétek el, mert a fagyasztást is jól tűri. Érdemes többet készíteni, adagonként lefagyasztani, majd amikor végképp se idő, se kedv, de finomat, táplálót és nemhízlalót szeretnétek enni, csak kapjátok ki a mélyhűtőből reggel és estére kész is a vacsora!
Puszik
Hozzávalók:
60 dkg csirkemell (vagy olyan hús amit szerettek, de ennek a zsírtartalma alacsony)
15 dkg barna rizs
kókuszzsír, vagy a sárga olíva olaj, hiszen tudjuk, hogy a zöld színű, hidegen sajtolt olíva olajat CSAK és kizárólag öntetnek használjuk.
1 fej káposzta (a kis édes fajta, aminek nem fodros a széle)
1 fej vöröshagyma
3 tojás
annyi leveskocka, ahányszor fél liter vízzel öntjük majd fel a lábast
a következő hozzávalók mind ízlés szerint vannak, úgyhogy nem tudok pontos számokat írni: pirospaprika, só, bors, kapor, édesítő, citromlé, joghurt
Elkészítés:
Figyelem macerásabbnak tűnik, mint amilyen! Kezdjük sorrendben: Rizst főzzük meg (rizs mennyisége + kétszer annyi víz). A káposztát vágjuk csíkokra, majd ezt is sós, kicsit ecetes vízben főzzük meg. Amíg ezek elkészülnek állítsuk össze a húsos részt: darált hús + tojások + só + bors + ha megfőtt a rizs, akkor azt is hozzá. A kész, formáljunk gombócokat és tegyük félre.
Szűrjük le a káposztát, majd a lábosba tegyük a felvágott hagymát a zsiradékra és pirítsuk meg… én ezt mindig leégetem…. de puccosan mondva “karamellizálom” a kis nem odafigyelés bűnét így a legegyszerűbb leplezni… hiszen eléggé nehéz mindenre mindig pontosan ugyanúgy figyelni.
Húzzuk félre a lábost, és szórjunk rá pirospaprikát (nem kell sok, mert csak az íze miatt használjuk, a szín most nem lényeg), majd halmozzuk rá a káposzta felét, tegyük rá a gombócok felét (én kis mini golyókat szoktam gyúrni, úgy többnek tűnik és látszatra tovább tart az élvezet
), maj,d a káposzta másik fele és megint a golyók. Ha ezzel végeztünk öntsük fel annyi vízzel, ami épp ellepi, majd a leveskocka ( nem fogok azzal pepecselni, hogy levest főzzek
) és a kapor ( persze részemről most szárított, mert nem találtam frisset, de az íze így is pont jó lesz). Forraljuk fel, hagyjuk egy órán át főni. A végső mozdulat, hogy tegyünk bele kis édesítőt, citromlevet és joghurtot és kész is. Tényleg egyszerű és nagyon nagyon nagyon finom!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: