Igazán édes élet, diétásan is!

Isteni cukormentes piskóta alaprecept, meggyel! Könnyű, levegős, egyszerű, ÁLOMFINOM!

 

fotó 2

A történet úgy indult, hogy nagyon nagyon kívántam a meggyes piskótát. Felmerült bennem, hogy vajon kell-e cukor a piskótába, ahhoz, hogy szép magas legyen? Kell-e a cukor, hogy meglegyen a tömege…?… A következő kérdésem az volt, hogy elég lesz-e a sikér, hogy szépen megnövekedjen a tésztám… Hát az eredmény egy gyönyörű, és nagyon nagyon finom piskóta lett… a kísérletem jól sikerült… itt derült ki, hogy néha nem elég a recept, a tudás, néha kell egy kis bátorság is.. Az meg a non plus ultra, hogy ez is teljesen büntetlenül fogyasztható 🙂 a következő kísérletem a serpenyőben készült piskóta ugyanezzel a recepttel (csak meggy nélkül), hát óriás meglepetésemre az is jó lett, mitöbb maga a gyönyör. Ezt majd egy következő posztban írom le, hogy ne legyen nagy kavarodás.

Visszatérve a piskótához, a recept egyszerű, könnyen megjegyezhető és tényleg finom!! Puszik

 

Hozzávalók:

(egy kb. 20*35 centis tepsihez)

 

8 tojás

8 evőkanál (továbbiakban “ek) zabliszt

2 kiskanál (továbbiakban “kk”) sikér

2 kk szódabikarbóna / sütőpor (én a sütőport preferálom)

és 160 gr cukornak megfelelő édesítőszer, ez lehet kb másfél kupak folyékony (ha van rajta mérce még egyszerűbb), vagy kb. 40 db édesítő tabletta, ezt fél dl forró vízben feloldani.

egy kis kupaknyi/1 mokkás kanálnyi vanília aroma

bele esetleg gyümölcs: meggy, alma, barack…stb.

 

Elkészítés:

 

A sütőt izzítsuk be légkeveréses fokozaton 150-160C°-ra, alsó-felső sütés esetén 175C°-ra.

Amíg eléri a sütő a kívánt hőmérsékletet, addig készítsük el a piskótát.

A tojásokat ketté választjuk (én puritán módon szoktam: az összes tojást egy nagy tálba ütöm, majd egy műanyag kis szájú flakon segítségével vákuumot csinálok csupán azzal, hogy összenyomom, majd beszívom vele a sárgákat). A fehérjét az édesítő felével robotgéppel felverem kemény habbá. Ha már  jó kemény a tojásfehérje habunk, elkezdjük kis fokozaton hozzáadni a tojások sárgáját és a vanília aromát. Miután elkeveredett, elkezdem hozzászitálni  a zablisztet és hozzá adom a sikért meg a szódabikarbónát, majd megint kis fokozaton robotgéppel elkeverem.

Öntsük bele a sütőpapírral bélelt tepsinkbe. Elöljáróban tudni kell, hogy mivel nincs benne cukor, nincs karamellizáció sem, ezáltal világos lesz a piskóta tészta. Mivel minden sütő más, ezért ajánlom, hogy kb. 20 perc után végezzünk tűpróbát, majd ezután további tűpróbák 5 percenként, amíg tisztán nem jön ki (nálam) a kés éle.

Ahogy a képeken is látható, nagyon magas lesz, ez a sikérnek és a szódabikarbónának is köszönhető. Zabliszt esetén a sikér használata elkerülhetetlen!

fotó 1

 

Ha kedvünk, kívánalmunk úgy tartja, tegyünk bele gyümölcsöt. Én meggyeset kívántam, ez az aljára süllyed, de én frappánsan megfordítva tálaltam miután megsült a piskótám.

fotó 3

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!